Körkort & Personlig mognad

En del frågar sig varför man måste vara 18 år för att få ta körkort? Varför måste jag vara 18 för att gå på Körskola Stockholm? Svaret på den frågar är bland annat att samhället förväntar sig att människan vid den åldern ska ha uppnått den grad av mognad som krävs för att han eller hon ska bli en säker bilförare. Men tyvärr vittnar verkligheten, statistiken, om något helt annat. Nyblivna körkortstagare är nämligen relativt sett mycket oftare inblandade i trafikolyckor än äldre - så även de som har gått Körskola Stockholm, tro det eller ej. Vad kan det bero på? Att körskola Stockholm och andra trafikskolor inte håller rätt kvalitet på sin utbildning? Nja, om detta kan man förstås bara spekulera. Två vanliga teorier är följande:

Unga förare har för lite rutin och många klarar inte läsa av och förstå trafiken på rätt sätt.
Många yngre förare uppvisar brister i sin personlig mognad.

Att vara en bra bilförare är en uppgift som kräver mycket kunskap och färdighet. Man ska hinna med att registrera många sinnesintryck: hjärnan ska tolka intrycken i tid och fatta blixtsnabba beslut; och man ska dessutom kunna tänka framåt, ha fantasi och förutseende. Det är många och komplexa processer som hjärnan ska utföra vid bilkörning. Så det räcker exempelvis med att hastigheten är några kilometer för hög och vips har gränsen för vår förmåga överskridits och föraren begår ett misstag.

Många unga förare har inte lärt sig var gränserna går och begår därför misstag oftare. Poängen är alltså att man behöver många hundra timmar och tusentals mil bakom ratten innan man kan kalla sig för en ganska rutinerad bilförare.